That warming sensation, that sweet taste, that rich flavour – they were irresistible!
“Macam inilah bila hujan, makin ramai, kuih musim bah ini memang sedap makan masa hujan, makin lebat makin sedap.”
Kuih yang dimaksudkannya adalah putu halba iaitu sejenis kuih istimewa yang mungkin hanya muncul pada musim hujan, di antara bulan November dan Disember.
Diperbuat daripada ubi kayu yang kini tidak lagi menjadi pilihan utama sajian zaman moden, keenakan putu halba masih boleh mengecurkan liur sesetengah individu terutama ketika musim tengkujuh.
Tapi kenapa kuih ini hanya muncul pada musim tengkujuh?
Jawapannya ialah pada bekalan ubi. Lazimnya pada musim tengkujuh, ramai yang mula menuai ubi kayu bagi mengelakkannya rosak kerana tempat tanaman digenangi air.
* Trasa nk mkn putu halba la pulak.. tp cuaca panas x trasa pun bila hujan je... mau je beli! hihi
No comments:
Post a Comment